Utepils - prvo pivo na otvorenom

Proljeće napokon stiže i u Skandinaviju! Neobično visoke temperature do 18 stupnjeva daju naslutiti da je velik broj Norvežana popio svoj prvi utepils. No zašto im je uopće toliko bitno popiti prvo proljetno pivo na otvorenom?

snl.no/utepils - evo što norveški leksikon kaže o utepilsu

Norvežanima je utepils puno više od cuge na suncu. On nagovještava toplije i svjetlije dane te simbolizira kraj hladnoće i zimskog mraka. I upravo zato nije nužno da bude toplo za utepils. Većina će i dalje nositi šalove i pernate zimske jakne dok ih "griju" sramežljive zrake ranoproljetnog sunca.

Što se tiče same pive, tipično je konzumirati lager ili pilsner - jednostavnija piva niske fermentacije. Poanta je da se uživa u nekompliciranom piću u ležernoj atmosferi s obitelji ili prijateljima. Stoga se u pravilu izbjegavaju tamna ili složenija craft piva. Simbolika utepilsa slična je švedskom konceptu fika ili danskom hygge. Najvažnije je guštati u ležernoj atmosferi s ljudima do kojih nam je stalo.

Moram priznati da sam se zaželio jednog utepilsa pišući ovaj tekst i gledajući kroz prozor. Ako je i vama došla želja za prvim (ili drugim, trećim…) pivankom na otvorenom, unaprijed nazdravljam svima…

Skål!

Previous
Previous

Syttende mai - dan norveškog ustava

Next
Next

Uskršnji običaji u Skandinaviji