Glögg, gløgg, gløgg

Na nedavnoj održanom Julefestu posluživali smo nešto jaču, skandinavsku inačicu kuhanog vina, a najčešći komentar bio je: Fino, ali bome i jako! Gle čuda, kod nas se kuhano vino razrjeđuje vodom, a u Skandinavaca žesticom: brandy, konjak, rum, votka i sl…

Glögg ili glödgat vin (užareno vino) pije se u Skandinaviji od 17. stoljeća, a navodno je još i ranije veliki fan bio prvi švedski kralj Gustav Vasa što je piću dalo poseban prestiž. Kuhanom vinu pripisivao se čitav niz iscjeljujućih svojstva, a u srednjem vijeku ga se čak nazivalo Ypocras prema čuvenom grčkom liječniku Hipokratu. Status božićnog klasika nosi unazad 200 godina kad ga se često reklamira s božićnim motivima poput patuljaka (tomte ili nisse) i uskoro postaje neizostavan dio Luciafikan za proslavu svete Lucije.

Danas postoji mnoštvo različitih recepata za gløgg, od bezalkoholnih za djecu do vrlo jakih s manjim udjelom vina. Variraju od kućanstva do kućanstva, a često se naslijeđuju od prijašnjih generacija. Zajedničko im je da su neizostavan dio Božića i da bi većini Skandinavaca Božić bio potpuno nezamisliv bez njega.

Ako ovih blagdana želite isprobati nešto novo, dijelimo starinski recept za glögg od cateringa Prep koji smo pili na fešti ;)

Sastojci:

crno vino (12 l), brandy/votka/bijeli rum (1.5 l), korica naranče, kardamom, cimet, klinčić, šećer, grožđice/bademi

Upute:

  • dobro zagrijte vino (ali pripazite da ne proključa) i dodajte žesticu

  • dužom šibicom zapalite površinu alkohola i oprezno dodajte šećer; neka gori jednu minutu

  • stavite poklopac (tako ćete ugasiti plamen) i pustite da se hladi 10min

  • dodajte začine umotane u gazu i ostavite na hlađenje još sat vremena

  • procijedite glögg i grijte ga još 5min

  • dodajte grožđice i bademe po želji

Upamtite da ne postoji jedan pravi recept, već da možete biti kreativni i stvoriti jedinstveni napitak koji vam najbolje odgovara. Najvažnije ga je podijeliti s najmilijima i guštati u dobrom društvu ovih blagdana.

U to ime: SKÅL!

Previous
Previous

Årets ord 2023

Next
Next

Öland - otok sunca i vjetra