Årets ord 2023

Svake godine vijeća za skandinavske jezike (Språkrådet u Norveškoj i Švedskoj te Sprognævnet u Danskoj) objave popis riječi koje su obilježile godinu. Danci i Norvežani usto biraju riječ godine dok Šveđani objave širi popis termina koji su bili od posebnog značaja za proteklu godinu.

Riječi najčešće zajednički izglasa panel stručnjaka i publika, a mogu se naći kako novotvorenice tako i starije riječi koje su postale aktualne zbog političkih zbivanja ili razvoja u tehnologiji. Koje su to onda riječi obilježile 2023. u Skandinaviji?

Skandinavci i umjetna inteligencija

U danskoj radijskoj emisiji Klog på sprog žiri je izglasao prijedloge slušatelja među kojima su se našli ChatGPT, koranafbrænding (paljenje Kurana), iltsvind (hipoksija ili manjak kisika u npr. morima). Na kraju je pomalo dosadno, ali zapravo potpuno zasluženo pobijedio ChatGPT. Proboj umjetne inteligencije uvelike je obilježio prošlu godinu i ona je pomogla mnogima u rješavanju poslovnih zadataka, ali i pisanju sastavaka đacima i studentima.

U Norveškoj je na sličan način izglasana riječ KI-generert koja dolazi od KI - kunstig intelligens (umjetna inteligencija) + generert (generiran) dok se na švedskom popisu našao AI-klonad (AI-kloniran).

Zbog svjetske krize…

Po pitanju mira i blagostanja u svijetu ne možemo reći da se 2023. baš naročito proslavila. Dok rat u Ukrajini i dalje bjesni, situacija u Izraelu i Palestini eskalirala je do najvećih razmjera u zadnjih tridesetak godina. Dodajte k tome rasteću inflaciju i klimatsku krizu i dobit ćete nototvorenice poput polykrise (polikriza) ili grønn kolonialisme (zeleni kolonijalizam) koje su u norveški došle preko engleskog. U Švedskoj se redovito spominjala riječ korankris (kuranska kriza) zbog javnih spaljivanja Kurana u organizaciji radikalnog dansko-švedskog političara Rasmusa Paludana. Mnoge muslimanske države povukle su svoje diplomate, a sam čin spaljivanja na kraju je zakonski zabranjen što je povuklo sa sobom mnogo diskusija o slobodi govora.

Osjetljivi lektori i tetkarambol

Na švedskom popisu odnosno Nyordslistan 2023 našli su se izrazi poput bubbelhoppa - bubbel (mjehurić/balončić) + hoppa (skakati) što bi značilo svjesno mijenjati svoju okolinu ili ponašanje kako bi iskočili” iz zone komfora npr. kad Skandinavci odluče ničim izazvani čavrljati s nepoznatima u javnom prijevozu.

Tu se našao i känslighetsläsare - känslighet (osjetljivost) + läsare (čitatelj/lektor), osoba koja čita i „ispravlja” potencijalno uvredljivi sadržaj u novim, ali i ranije objavljenim književnim tekstovima (eng. sensitivity reader). Posebnu su kontroverzu izazvala nova izdanja Roalda Dahla gdje se riječi poput tjock (debeo) zamjenjuju s enorm (golem).

Naš favorit je tantparkour odnosno parkour za gospođe ili tetke (tant) koji se sastoji od lakšeg fizičkog treninga za starije osobe gdje se preskaču ili zaobilaze prepreke u vanjskom okruženju npr. srušeno stablo. Kolega Mišo Grundler pomogao nam je pronaći hrvatsku inačicu tetkarambol tako da možda nakon ovog teksta uvedemo novi trend u život naših umirovljenika :)

A sada da čujemo koja je vaša skandinavska riječ godine iz 2023?

Previous
Previous

Zašto slavimo Nordijski dan?

Next
Next

Glögg, gløgg, gløgg