Valpurgina noć i paljenje proljetnog krijesa

Valborgsmässoafton, češće samo Valborg, švedski je naziv za Valpurginu noć koja se obilježava 30. travnja i datira još iz srednjeg vijeka. Iako se smatra da je nordijska proslava Valpurgine noći preuzeta iz njemačke tradicije u kojoj se slavila sveta Walburga, danas one imaju malo zajedničkih točaka. Njemačke su proslave Valpurgine noći objedinile dvije ideje: slavlje u spomen na svetu Walburgu i sprječavanje vještičjih okupljanja, kako je kršćanstvo vidjelo predkršćanske proslave u čast proljeća.

Švedsko slavlje zadržalo je ideju koja je uz Valborg vezana od samih početaka, a to je obilježavanje prelaska iz proljeća u ljeto. U srednjem vijeku, a i kasnije, slavlja su se obično održavala u gradovima u kojima su trgovci 30. travnja slavili kraj fiskalne godine. Na selu je ovaj dan smatran idealnim za puštanje stoke na ispašu, a krijesovi su se palili i kako bi se zaštitilo stoku od grabežljivaca. Još jedan razlog za slavlje Valborga u Švedskoj je rođendan trenutnog kralja, Karla XVI. Gustava koji je rođen 30. travnja 1946. godine.

Paljenje krijesa i zborsko pjevanje

Majsbrasa, valborgsbål ili valborgselden švedski su nazivi za krijes koji se pali za Valborg i simbol je novog početka. Čiste se dvorišta i okućnice, sakuplja se sve ono što su jesen i zima ostavile za sobom, a što je otkrio otopljeni snijeg. Što veći krijes, to bolje. Kada se krijes zapali često se zapjevaju tradicionalne pjesme. Većina njih posvećena je proljeću, a najpoznatija je svakako Längtan till landet, odnosno Čežnja za zemljom u prijevodu na hrvatski. Vrlo često se naziva samo Vintern rasat ut prema početnom stihu koji govori o završetku zime. U gradovima su za taj dio proslave zaduženi zborovi, najčešće oni studentski. 

Studentski praznik

Tijekom Valborga je uključenost studenata u proslavu puno veća od zborskog pjevanja dobrodošlice proljeću. Obzirom da sami je kraj travnja vrlo blizu kraju akademske godine, Valborg je kroz godine zapravo postao studentski praznik. Studenti se okupljaju u svim većim gradovima i lako ih je prepoznati jer nose studentmössor, bijele studentske kape koje zajednički bacaju u vis tijekom ceremonije mösspåtagning.

Najpoznatije proslave

Najdugotrajnija tradicija studentskih proslava je ona u Uppsali gdje se Valborg gdje se Valborg slavi od početka 18. stoljeća.  Proslava Valborga u Uppsali jedinstvena je i zbog forsränninga, natjecanja u raftingu koje studenti organiziraju od 70-ih godina prošlog stoljeća. Večer prije samog natjecanja naziva se Kvalborg i tada se timovi mogu kvalificirati za natjecanje. Svake godine sudjeluje stotinjak natjecatelja, a pobjednike bira žiri u sastavu od 23 studentska volontera.

Čamci u kojima se studenti natječu uglavnom su satiričnog karaktera i sami studenti su obično u veselim kostimima. Na prošlogodišnjoj su utrci tako sudjelovali karijesi u čamcu zubalu, vitezovi čiji je čamac zapravio bio dvorac i skijaši koji su plovili na skijaškoj gondoli.

U Göteborgu studenti organiziraju karnevalsku povorku, Chalmerscortègen, u kojoj sudjeluje otprilike tisuću učenika i 50 prijevoznih sredstava koja na komičan način predstavljaju događaje koji su se dogodili od prošlogodišnje povorke do trenutne. Tradicija datira iz 1920-ih kada su se studenti prvi put pojavili u kočijama čime su privuklu pozornost, a kasnije su se osmišljala vozila koja bi najavljivala ili predviđala razne događaje i pojave. Jedino što je prekinulo dugu tradiciju održavanja Chalmerscortègena bio je Drugi svjetski rat i pandemija COVID-19.

Vintern rasat ut (Längtan till landet)

Vintern rasat ut bland våra fjällar

Drivans blommor smälta ner och dö

Himlen ler i vårens ljusa kvällar

Solen kysser liv i skog och sjö

Snart är sommarn här i purpurvågor

Guldbelagda, azurskiftande

Ligga ängarna i dagens lågor

Och i lunden dansa källorne

Ja, jag kommer, hälsen glada vindar

Ut till landet, ut till fåglarne

Att jag älskar dem, till björk och lindar

Sjö och berg, jag vill dem åter se

Se dem än, som i min barndoms stunder

Följa bäckens dans till klarnad sjö

Trastens sång i furuskogens lunder

Vattenfågelns lek kring fjärd och ö

Autorica: Sara Malić

Previous
Previous

Eurovizija u Švedskoj

Next
Next

Tko su bili birkebeineri?